Završna konferencija predstavljanja projekta suradnje 19.3.2.„Vještina gradnje suhozida na Mediteranu u službi pejzaža i održivog razvoja“ održana je u uredu LAG-a Brač 21.12.2022. godine. Projekt su predstavili voditelj LAG-a Brač Vanja Purić, Predsjednica udruge “Brač”, dr.sc. Lucija Puljak koja je velikim dijelom zaslužna za pokretanje ovog projekta i na projektu sudjeluje kao partner LAG-a Brač, vanjski suradnik Antonio Morić Španić odgovoran za provedbu inventarizacije na području otoka Brača.  U uvodnom dijelu voditelj LAG-a predstavio je projekt suradnje „Vještina gradnje suhozida na Mediteranu u službi pejzaža i održivog razvoja“. Predstavljeni su koraci od ideje do realizacije i prijave projekta te općenito o projektu kao i sami ciljevi.
Projekt suradnje odobren je od Skupštine 21/07/2021 na prijedlog članova Upravnog odbora LAG-a Brač s izmjenom od 21.12.2021. godine zbog naknadno dodijeljenih sredstava LAG-u za prijelazno razdoblje. Provedba je predviđena do 31/12/2022 godine i provodi se na području LAG-a Brač i LAG-a Ventoux. Za ovaj projekt suradnje potpisuje se i dodatak 1. Sporazuma o suradnji kako bi se isti produžio do 15. ožujka 2023. godine zbog promjene unutar ciljeva i zadaća između partnera.
LAG Ventoux glavni je partner u projektu kao inicijator suradnje koji sukladno svojoj nacionalnoj praksi djeluje u suradnji s udrugom Volubilis. LAG Brač sudjeluje kao partner te projektni koordinator za područje Brača.
Zajednička poveznica dvaju područja u Hrvatskoj i Francuskoj je suhozid kao specifična odrednica čiju je vrijednost potrebno unaprijediti i očuvati za buduće naraštaje.
Suradnja se temelji na razmjeni iskustva u gradnji i obnovi suhozida te izgradnji zajedničkog i javno dostupnog inventara suhozida (resursnog centra) s oba područja.

 

Ciljevi Projekta su:
Ponovno otkriti, obnoviti i održavati lokalno umijeće gradnje suhozida s niskim udjelom ugljika što će pridonijeti povećanju atraktivnosti područja Mont Ventouxa i otoka Brača te omogućiti ekološko upravljanje njihovim krajolicima.
Svrha ovog projekta suradnje je trajnost rezultata (obnavljanje i prijenos vještine suhozidanja) koje bi mogli koristiti stanovnici svih područja sa suhozidnom baštinom. U svrhu prijenosa i trajnoga čuvanja znanja obuhvaćenih projektom, resursni centar poslužit će kao izvor i podrška (inventarizacija, dijagnostika, tehnika upravljanja, konsolidacije, itd.) svima onima koji će znanje i tehniku dalje širiti.
Dr. sc. Lucija Puljak osvrnula se na brački identitet te povijesno-kulturni kontekst važnosti suhozida kao i same invenatrizacije u procesu očuvanja identiteta.
Antonio Morić Španić predstavio je zajedničku metodologiju te naglasio kako predloženi metodološki okvir za inventarizaciju suhozidne baštine nastao suradnjom projektnih partnera LAG-a Brač i LAG-a Ventoux iz Francuske, relevantnih lokalnih dionika s hrvatskog i francuskog ruralnog područja te vanjskih stručnih suradnika, osim na području otoka Brača, moguće je primijeniti i na druge nacionalne i međunarodne teritorijalne cjeline na kojima se nalaze elementi suhozidne baštine.