U sklopu provedbe Podmjere 19.3. iz Lokalne razvojne strategije 2014.-2022. LAG -a  “Brač”, ovaj tjedan se na otoku Braču održava međunarodna radionica obnove suhozida, inventarizacije suhozidne baštine i stjecanja vještine suhozidanja   pod nazivom  “Vještina gradnje suhozida na Mediteranu u službi pejzaža i održivog razvoja”.

Radionica počinje 19.05.2022. godine, a završava 26. 05.2022. Program radionice: LAG BRAČ 19.3. – Workshop agenda

Kordinator projekta suradnje iz Hrvatske je LAG Brač, partner/suradnik je Udruga Brač, a francuski partneri su GAL Mont Ventoux i udruga Volubilis.

Radionica traje 9 dana na atraktivnim bračkim lokalitetima.

 

Tema ovog Projekta suradnje je Suhozid, koji je UNESCO nedavno uvrstio na popis svjetske baštine, što kroz ovaj projekt povezuje ove dvije Udruge, važna je baštinska odrednica područja Mont Ventoux i otoka Brača.

Smatra se jednom od najsofisticiranijih građevinskih tehnika u mediteranskim zemljama, a snažno pridonosi i atraktivnosti teritorija. Bez obzira na to radi li se o unaprjeđivanju lokalnog razvoja ili čuvanju krajobraznog identiteta, suhozid je krhki element baštine koji predstavlja problem svim lokalnim akterima (izabrani dužnosnici, graditelji, zemljoposjednici).

Ovaj projekt suradnje usmjeren je na razmjenu znanja i vještina suhozidne gradnje između Francuske i Hrvatske. Zamišljen je kao potpora lokalnim vlastima u upravljanju suhozidnom baštinom, koja je prepoznata kao važan ekološki resurs  i sredstvo održavanja prepoznatljive kulturnog krajolika.

Suhozid, koji predstavlja ekološki i kulturni potencijal oba partnerska područja, Ventouxa i otoka Brača, lokalni je konstrukcijski element s niskim ugljičnim otiskom, za razliku od materijala koji se danas uobičajenije koriste u građevinarstvu, obnovi i uređivanju područja, npr. cement i armirani beton. Uz to, suhozid ima i dodatne ekološke kvalitete u koje spada odvodnja, kontrola erozije tla i održavanje biološke raznolikosti.

Da bi se ostvarili postavljeni projektni ciljevi bit će organizirane dvije edukativne radionice (jedna na području Mont Ventoux-a i jedna na Braču svaka u trajanju od 10 dana) tijekom kojih će se obnavljati suhozidni objekti i raditi pred inventarizacija.

Radionice će biti povezane s prethodnim aktivnostima ostvarenim na oba partnerska područja u svrhu boljeg razumijevanja baštine te stvaranja resursnog centra o sredozemnim suhozidima.

Na završnom seminaru biti će javno predstavljeni  rezultati unakrsnog povezivanja vještina suhozidne gradnje s navedena dva teritorija.

Terenske radionice okupiti će suhozidne graditelje iz svake regije uključene u projekt obnove suhozidne baštine kako bi se osigurala razmjena znanja u tehnikama suhozidne gradnje.