LAG Brač sudjelovao je na radionici u organizacije Vie Dinarice održanoj u Splitu 25. siječnja 2019. godine.

Dio je to pripremne aktivnosti projekta suradnje 19.3.1. DalmaTIMski otoci, odnosi, priprema za Pripremu. Naime, članovi ove udruge specijalizirani su za projekte u sekotru prirode i ekologije, što je odličje zajedničkog projekta LAG-a Brač, LAG-a 5 i LAG-a Škoji.

Na radionici su se formirale ideje i troškovnici te aktivnosti koji će korz pripremnu fazu projekta biti odrađeni.

Bila je to ujedno i prilika da se sastanu i partneri te usklade aktivnosti s obzirom na skorašnju prijavu projekta.

Osim tima DalmaTIMskih otoka, na radionici su sudjelovali i predstavnici Nacionalnog parka Mljet, te LAG-ova Krka, Vallis Colapis te Zagore.

Moderatori od strane Vie Dinarice su Alan Čaplar, Valentina Futač, Milena Šijan, Ivana Ćorić.

 

Glavna okosnica projekta Via Dinarica je trasiranje, uređenje i promoviranje atraktivnog dinarskog mega-puta od Slovenije do Albanije. Osmišljavanje takvoga puta i cjelokupni projekt potaknut je uspješnim primjerom Via Alpine, puta koji je umrežavanjem osam alpskih država omogućio ulaganje značajnih sredstava u razvoj alpske regije. Prostor Dinarskog gorja ima sve preduvjete da se na sličan način, uz osmišljeno korištenje i uvažavanje specifičnosti, unaprijede potencijali nerazvijenih planinskih područja. Takvih mega-putova ima još: najpoznatiji su Inka Trail u Peruu i hodočasnički put Svetog Jakoba (Camino de Santiago) u Francuskoj i Španjolskoj. Isti koncept slijede i europski pješački putovi.