21743818_1580163382045370_7074777967374043422_o

Posjet Poljoprivrednoj zadruzi Supetar započeli smo u njihovoj sušari. Zdravi, veliki grozdovi polažu su na rešetke i pripremaju se za sušenje. Sušara se nalazi u poslovnom prostoru PZ-a Supetar, u gradskom predjelu Dolčić. Nekoć je prostor bio derutan, prisjeća se Tija Mlinac, naša sugovornica i upraviteljica PZ-a Supetar, aktivanog člana LAG-a Brač. Danas je prostor u potpunosti uređen i prilagođen potrebama sušenja i u njemu su se već sušile smokve, listovi lovora, grožđe i rajčice.

Sušara je kupljena sredstvima koja su dobivena iz podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske

Razgovor nastavljamo u njihovom uredu u centru grada, odmah uz tržnicu. U uredu su izloženi proizvodi PZ-a, ali i njihovih članova. PZ Supetar ima pakovanja maslinovog ulja, macerata, varenika. Maslinovo ulje “Broško” osvojilo je vrijednu nagradu za pakovinu “CROPAK 2017”, ali i oznaku Otočni proizvod, baš kao i macerati.

-Brački varenik trenutno je u postupku zaštite naziva na nacionalnoj razini. Našao se tako uz bok creskoj janjetini, paškom siru, slavonskoj kobasici i ostalim proizvodima trenutno u postupku. Napravljen je znanstveni rad koji do sad nije postojao o vareniku, a kako ni za što u vezi s varenikom nema prethodnika, čitav je proces trajao dugo. Ovo je prvi zaštićeni varenik u Hrvatskoj i za razliku od, primjerice maslinovog ulja, za kojeg postoji mnogo dokumentacije, s varenikom smo trebali sve iz temelja, kazuje Mlinac.

DSC_1139 (2)

Važnost zaštite naziva je važan korak. Mlinac smatra kako mora postojati standardizacija. Zaštiti li se naziv proizvoda “brački varenik” postavit će se uvjeti i oni se moraju zadovoljiti kako bi onda neki varenik i mogao nositi taj naziv “brački”, a time se kupcu može jamčiti kvaliteta. Brač pak dobiva vrlo zanimljiv proizvod po kojem je već prepoznatljiv.

DSC_1130 (2)

Varenik će biti ‘brački’ službeno, no kad će maslinovo ulje? Brački PZ-ovi postupak su pokrenuli, a upravo na tom primjeru Mlinac naglašava kolika je važnost ispravnog postupka zaštite.

-Upravo kod ulja je izrazito važno da za ono bračko oznaka izvornosti ima prednost pred oznakom geografskog podrijetla. Jednostavno je provjeriti i zašto. Kod oznaka izvornosti u pravilu se zahtijeva da se proizvodnja, priprema i obrada proizvoda i usluga u cijelosti odvija u naznačenom području, što kod geografskog podrijetla nije slučaj. Jasno je da je za razvoj otoka važno da se proizvodnja odvija na otoku, ne van njega, kazuje Mlinac.

Maslinovo ulje "Broško" osvojilo je vrijednu nagradu za pakovinu "CROPAK 2017"

Maslinovo ulje “Broško” osvojilo je vrijednu nagradu za pakovinu “CROPAK 2017”

MASLINARSTVO NAJZNAČAJNIJA GRANA

Poljoprivredna zadruga Supetar posjeduje više poslovnih prostora na području grada Supetra kao i maslinike koji su već više od dvije godine u obveznom trogodišnjem prelaznom razdoblju za ekološku proizvodnju maslinovog ulja i ljekovitog bilja.

Broji 50 aktivnih zadrugara koji se uglavnom bave maslinarstvom i uz njega voćarstvom, vinogradarstvom, povrćarstvom, ovčarstvom i ribarstvom. Maslinarstvo daleko prevladava, dok je uzgoj voća i povrća mali.

Sonja - članica PZ Supetar - za svojim štandom na supetarskoj tržnici

Sonja – članica PZ Supetar – za svojim štandom na supetarskoj tržnici

-Nedostaje proizvođača. Ljude treba potaknuti da sade,  ali treba osigurati kupca, što bi mogla biti zadaća Udruge ekoloških proizvođača Brača koju smo nedavno osnovali, kazuje Mlinac.

Upravo ekološka proizvodnja budi sve više zanimanja. Prelazak iz konvencionalne na ekološku biljnu proizvodnju nije kompliciran, a najviše je eko proizvođača registrirano među maslinarima, no pohvaljuje rijetke primjere i među voćarima.

OTOČNA KUHINJA
Poljoprivredna zadruga Supetar s Turističkom zajednicom Grada Supetra početkom je godine započela realizaciju projekta “Otočna kuhinja Supetar”.Cilj ovog projekta je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i sl. na području Grada Supetra koji u svojoj ponudi nude domaća i autohtona jela i pića

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Obavljenom zamjenom zemljišta s Gradom Supetrom, PZ Supetar kreće s prikupljanje ponuda za projektnu dokumentaciju za izgradnju proizvodnog pogona u supetarskoj zoni “Žedno Drage”. U planu je prebačaj sušionice, izgradnja uljare za potrebe članova, linije za punjenje i pakiranje, nabava kotlova za destilaciju eteričnih ulja, prebačaj rakijašnice, ali izgradnja male trgovine za prezentaciju i prodaju proizvoda.

-Male otočne proizvođače treba prepoznati i poticati. Otok možda ne može ponuditi kvantitetu, ali zasigurno može kvalitetu, zaključuje Mlinac.
21752705_1580163692045339_460333787802680068_o