U sklopu projekta svoje Eko škole, mladi su Boljani odlučili posjetiti OPG koji promovira slične vrijednosti kao i oni. LAG Brač pripomogao je s prijedlogom i uputio ih u Nerežišća našoj članici  OPG-u Vesna Rožić Šibić.

Petnaest učenika nižih razreda Osnovne škole Bol i četiri koordinatorce eko škole, Branka Šesnić, Ana Bodlović, Katarina Carević i Zdravka Koljatić, ove su se lipanjske sunčane srijede uputili na njeno imanje, Zogeterra koje je, otkrila im je kasnija Vesna, ime dobilo sastavljanjem obiteljskoga nadimka Zoge i riječi terra (zemlja). Generacijama je u posjedu njezine obitelji, a sad doživljava obnovu svojih pravih vrijednosti i više je, kazala je Vesna, od ekološkoga imanja zato što na zdravim temeljima nadograđuju vrijednosti polako i uporno, vođeni obrascima nasljeđa.

DSC_0508

Mladi su je Boljani pratili imanjem i putem otkrivali sve što ono krije, upoznali se s pojmom permakulture, hibrida, saznali o gradnji kompostnog WC-a, načinu prikupljanja kišnice za zalijevanje, ali i o postupku prirodnog filtriranja vode za piće. Dovoljno kako bi zaključili kako će se vratiti ponovno kako bi provjerili napredak radova.

Vesna će ih rado primiti, štoviše, prva su joj grupa koja je službeno posjetila imanje što u budućnosti namjerava organizirati i češće. Uvjet je da, baš poput mladih Boljana, razumiju i vole prirodu. Imanje je u izgradnji samoodrživoga i samodostatnog obrasca, a namjera im je, kazuje Vesna, da postane obrazovni uzor. Stoga planiraju osposobiti prostor za kušaonicu i radionice za ljude koje zanima kako se održava voda, čuva sjeme starih sorti kojih, valja kazati, imaju 23 vrste, uključujući i pomidora jabučara.

DSC_0525

DSC_0539

Prezentacijom proizvoda i kušaonicom završen je razgled imanja, a Rožić Šibić počastila ih je s prirodno filtriranim sokom od kadulje, pitom od povrća, bobičastim voćem.

DSC_0548

Dodajmo kako Eko škola Osnove škole Bol ni  tijekom godine nije mirovala. Obrali su maslinik, napravili su ulje te ga aromatizirali raznim ljekovitim biljem. Radili su i ulje od maslačka, konzervirali motar, imali radionicu na temu palminog ulja, a već ovaj ponedjeljak dižu mriže i vrše uz predavanje o vrstama ribe, načinu ulova i pripremanja što je također u sklopu projekta Mi jedemo odgovorno! kao i ovotjedni posjet OPG-u Vesna Ružić Šibić.

Projekt je to sufinanciran od strane Europske unije čiji je glavni cilj doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive, motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u školama i izvan njih.

DSC_0536