LAG Brač aktivan je patner u velikom projektu Interreg Italy-Croatia naziva Tourism4all. Jedan je od 14 partenera s područja Italije i Hrvatske.

Hrvatski partneri: Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Grad Zadar, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Aspira visoka škola za menadžment i dizajn, Grad Buje, Kamping udruženje Hrvatske i LAG Brač.

Iz Italije, partneri na projektu su: Regione Veneto (Dipartimento Turismo), ConCentro (Azienda Speciale Camera di Commercio Pordenone), IRECOOP (Istituto Regionale per l’Educazione e Studi Cooperativo), Delta 2000, Società Cooperativa Sociale Odòs i Regione Puglia (Dipartimento Turismo, Economia della Cultura e Valorizzazione del Territorio)

Projekt je to koji otvara važno pitanje pristupačnosti turizma svim skupinama ljudi, uključujući i one s invalidetom.

Osim neosporne prednosti koju ovim projektom mogu dobiti osobe s invaliditetom, veliku prednost u svom poslovanju može imati sektor turizma (restorani, agencije, hoteli i sl) koji, čineći svoje poslovanje pristupačnim, otvaraju vrata velikom i, na našem području, slabo iskorištenom tržištu.

Glavni partner na projektu regija je Molise iz Italije.

Sorrentino Fatica, Project Manager regije Molise predstavlja projekt u sljedećoj snimci:

PILOT PROJEKT

LAG Brač kao svoju pilot lokaciju odabire Pustinju Blaca čiji je značaj kao baštine na pristupnom popisu UNESCO-a dao obol ovom projektu. No, samom LAG-u Brač i dodatni izazov zbog nepristupačnosti lokacije koja je satkana u njen identitet.

FOKUS GRUPE

Održavanjem focus grupa s interesnim skupinama s otoka Brača iz sektora turizma, ali i potražnje i javnih tijela, te Centrom za kulturu Brač na čelu s Jasnom Damjanović. determinirali su se izazovi i investicije koje će biti usmjerene na poboljšanje pristupačnosti uređenjem staze, odmorišta, boljim označavanjem cestovnog pristupnog puta s informiranjem o samoj pristupačnosti te manjim investicijama na samoj lokaciji. Za osobe kojima pristup, na žalost, neće biti moguć, doživljaj će se pokušati ponuditi kroz digitalni oblik.

EDUKACIJA

Cilj je projekta i općenito osvjestiti interesne skupine na području LAG-a Brač o važnosti i potencijalu pristupačnog turizma. Potrebno je osvjestiti o preprekama s kojima se osobe s invalididetom susreću u svakodnevnom životu, ali i prilikom turističkog posjeta destinaciji. Od manjih prepreka poput visokih nogostupa do nepristupačnih toaleta u turističkim objektima, neprilagođenih info materijala, mnogo je stvari koje zahtjevaju prilagodbu. A ta prilagodba otvara vrata velikom tržištu koje će biti važno i u jeku oporavka turističkog sektora.

TARGET GRUPE

Koncem prosinca 2019. godine, projekt je predstavljen i predstavnicima različitih sektora tijekom Skupštine LAG-a Brač održane 23.12.2019. godine. Prilikom predstavljanja pozvani su svi na sudjelovanje na treninzima koji su bili predviđeni u ožujku 2020., ali su morali biti odgođeni zbog mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa.

TRENINZI

Koncem 2019. i 2020. uspješno su odrađena dva treninga u Italiji u sklopu ovog projekta na kojima su sudjelovali i predstavnici naših interesnih skupina. Održana u Anconi i Padovi, volonterski sudjeluju Ivo Ljubetić Šteka i Mate Mladina kao predstavnici turističke agencije Aldura sport – adventure travel, te Gradskog društva Crvenog križa Supetar.

Upravo se uz njihovu asistenciju i znanje u ožujku trebao održati interaktivni trening za rukovodeće osobe vezane uz upravljanje i turizam na našem otoku.

Donosimo isječak s radionice. Roberto Vitali (CEO – Village for all):

Na treningu s našim predstavnicima sudjeluje i Tina Biluš – predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibenik. Iz svoje perspektive turističkog vodiča ukazuje na važnost i efekt ovog projekta: