LAG Brač poziva 5 osoba željnih novih iskustava i znanja da nam se pridruže u ovom projektu suradnje „Obnova i širenje vještine suhozidanja na području Mont Ventoux u Francuskoj i na Braču, Hrvatska“

Radi se o edukativnom putovanju svih zainteresiranih osoba, sudjelovanjem na terenskim radionicama na području Mont Ventoux, Francuska u periodu od 19.04.2022. – 29.04.2022.

Tema ovog Projekta suradnje je Suhozid koji je UNESCO nedavno uvrstio na popis svjetske baštine, važna je baštinska odrednica područja Mont Ventoux i otoka Brača. Smatra se jednom od najsofisticiranijih građevinskih tehnika u mediteranskim zemljama, a snažno pridonosi i atraktivnosti teritorija. Bez obzira na to radi li se o unaprjeđivanju lokalnog razvoja ili čuvanju krajobraznog identiteta, suhozid je krhki element baštine koji predstavlja problem svim lokalnim akterima (izabrani dužnosnici, graditelji, zemljoposjednici). Ovaj projekt suradnje usmjeren je na razmjenu znanja i vještina suhozidne gradnje između Francuske i Hrvatske. Zamišljen je kao potpora lokalnim vlastima u upravljanju suhozidnom baštinom, koja je prepoznata kao važan ekološki resurs  i sredstvo održavanja prepoznatljive kulturnog krajolika.

Suhozid, koji predstavlja ekološki i kulturni potencijal oba partnerska područja, Ventouxa i otoka Brača, lokalni je konstrukcijski element s niskim ugljičnim otiskom, za razliku od materijala koji se danas uobičajenije koriste u građevinarstvu, obnovi i uređivanju područja, npr. cement i armirani beton. Uz to, suhozid ima i dodatne ekološke kvalitete u koje spada odvodnja, kontrola erozije tla i održavanje biološke raznolikosti.

Da bi se ostvarili postavljeni projektni ciljevi bit će organizirane dvije edukativne radionice (jedna na području Mont Ventoux-a i jedna na Braču svaka u trajanju od 10 dana) tijekom kojih će se obnavljati suhozidni objekti i raditi pred inventarizacija. Radionice će biti povezane s prethodnim aktivnostima ostvarenim na oba partnerska područja u svrhu boljeg razumijevanja baštine te stvaranja resursnog centra o sredozemnim suhozidima.

Na završnom seminaru biti će javno predstavljeni  rezultati unakrsnog povezivanja vještina suhozidne gradnje s navedena dva teritorija.

Terenske radionice okupiti će suhozidne graditelje iz svake regije uključene u projekt obnove suhozidne baštine kako bi se osigurala razmjena znanja u tehnikama suhozidne gradnje.

Radionice (obnova suhozida + inventarizacija suhozidne baštine) u Francuskoj održati će se u općinama koje su iskazale najviše interesa i ponudile najbolje uvjete a to su Communes de Malemort et Méthamis.

 

Svi troškovi putovanja i smještaj osigurani su od Nositelja projekta LAG Brač, kao i dnevnice za troškove nastale na ovom putovanju.

Molimo zainteresirane da nam se prijave putem email-a na ured.lagbrac@gmail.com najkasnije do 15.02.2022. godine.