Uoči fjere Svete Ane 24. su srpnja, u slikovitom ambijentu dvorišta Retonda u Donjem Humcu, Općina Nerežišća s Udrugom mladih “Retond” uz suorganizaciju LAG-a i LAGUR-a Brač organizirali treći po redu Festival održivog razvoja FOR F-LAG “Brač”, koji se pak, po prvi put, održao u Donjem Humcu.

Okupilo se mnogo dobrih izlagača, bilo je dobre hrane i mnogo druženja, sve to uz edukacije i informiranje o temama povezanim s održivim razvojem. Najmlađi su zaigrali LAG-ovu i FLAG-ovu igu Fermoj&Penosoj odgovarajući na posebno oblikovana pitanja o Donjem Humcu. Formirani timovi “Superheroji”, “Navijači” i “Brač” odmjerili su snage, a pobjedu je na kraju poveo tim “Navijači” kojima je prednost donijelo znanje o djelovima Donjeg Humca.

Glazbenu su podlugu ponudili mladi Juraj Poklepović i DJ KidVa.

Zahvaljujemo svim izlagačima i ugostiteljima te svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji, a posebno Općini Nerežišća i Udruzi Retond

Uz malu radionicu obrade kamena koja je posebno privukla prisutne, informirati se moglo o mjeri TO 1.1.1., drugom Natječaju LAG-a Brač usmjerenom razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava s područja otok Brača.

Izlagači su nudili svoje proizvode, pa se moglo naći svega, od slatkih delicija do kamenih i drvenih suvenira. Sudjelovali su Poljoprivredna zadruga Supetar, OPG Zogeterra, OPG Katja Cukorv, OPG Radmila Metz-Pauc, OPG Frano Mateljan, OPG Ljubica Kočova, obrt Klesarstvo Martinović te trgovački obrt WAG, vlasnika Borisa Gluševića.

Posjetitelji su mogli besplatno kušati i bračke specijalitete koje su pripremili Konoba Žiža – dolce garbo, Konoba Turanj – rižot od kozica i povrća, Konoba Kopačina – vitalac, bistro pizzeria Vrilo – janjetina s bižima, OPG Jerko Gospodnetić – domaći kruh iz krušne peći, OPG Cukrov Katja – crni rižot.

Uz sve to uživalo se u vinu vinarije Senjković te prirodnom soku od višnje izlagača.

Cilj FOR F-LAG Festivala promocija je održivog razvoja i već se treći put uspješno organizirao na području LAG-a Brač. Spaja lokalne proizvođače i ugostitelje, a korištenjem razgradivih materijala u dvije godine svoga postojanja Festival potiče pronalaženje alternative jednokratnoj plastici. Dobar odaziv i sinergija posjetitelja i izlagača, ugodna atmosfera druženja svih generacija, stanovnika Brača i posjetitelja, pokazao se najboljom odlikom Festivala kojeg je upotpunio i predivan ambijent humčanskog Retonda.