U petak 8.9.2023. i subotu 9.9.2023. organiziran je četvrti Festival održivog razvoja FOR F-LAG FESTIVAL.
Organizirali su ga Lokalna akcijska grupa “Brač” i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu “Brač”. Festival su podržale i jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Supetar ustupanjem prostora za održavanje festivala i gradnju suhozida te Općina Sutivan i Općina Nerežišća ustupanjem štandova za potrebe izlaganja.

Festival je posvećen lokalnoj zajednici i cilj mu je kroz primjere dobre prakse promovirati dobre primjere otočkog djelovanja.  Teme festivala podijeljene su  u sedam zona tako predstavljajući važne teme vezane uz ruralni razvoj i ribarstvo.

1. Zona zanata meštra kalafata

Članovi organizacije Maritima Educare predstavljali su zonu kalafata koji su otkrili tajne starog kalafatskog zanata. Posjetitelji su se i sami mogli okušati u toj vještini! Predstavili su način gradnje hrvatskog tradicijskog broda batana, uz izložbu izrade drvenih brodova.2. Zona bez betona – Suhozid-ajmo!
LAG Brač u suradnji s LAG-om Ventoux iz Francuske kroz provedbu projekta suradnje oživio je umijeće gradnje suhozida kako bi se našim krajolicima moglo upravljati ekološki. Kroz provedbu projekta nastala je i knjiga “Suhozid_Ajmo”, autorice dr.sc. Lucije Puljak u kojoj su sažeti ciljevi i aktivnosti projekta. U festivalskoj Zoni bez betona uz suhozidne voditelje gradnje i lokalno stanovništvo se uključivalo u gradnju suhozida u obliku ključa ispred zgrade Grada Supetra po idejnom projektu Dine Jakšić iz Klesarska radionica „Jakšić“.
Ovaj projekt ističe važnost i vrijednost suhozida i suhozidne gradnje kao dio identiteta otoka Brača i održivog upravljanja okolišem.

3. Zona uja i varenika
Dva tradicionalna bračka proizvoda mogu nositi europsku zaštićenu oznaku izvornosti, odnosno ‘’Bračko maslinovo ulje’’ i ‘’Brački varenik’’. U 𝗙𝗢𝗥 𝗙*𝗟𝗔𝗚 𝗭𝗼𝗻𝗶 𝘂𝗷𝗮 𝗶 𝘃𝗮𝗿𝗲𝗻𝗶𝗸𝗮 predstavio se način zaštitite proizvoda, uz pomoć Poljoprivredne zadruge Supetar i Biotechnicon poduzetničkog centra! Predavanje Ane Marušić Lisac iz Biotechnicona baziralo se o načinima kako doći do zaštite izvornosti uja i varenika i odgovarala je na postavljena pitanja. U ovoj zoni su predstavljeni proizvođači ulja i varenika koji imaju oznaku izvornosti s područja Brača. U svrhu prepoznavanja važnosti oznake, LAG Brač je u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Supetar izradio brošuru o bračkom vareniku i bračkom maslinovom ulju.

4. Zona za dicu i osmijeh na licu
Najveselija od svih FORFLAG Zona nosi naziv – 𝗭𝗮 𝗱𝗶𝗰𝘂 𝗶 𝗼𝘀𝗺𝗶𝗷𝗲𝗵 𝗻𝗮 𝗹𝗶𝗰𝘂!
Predstavljena je slikovnica/bojanka kroz koju učimo o životu pod morem kroz rime slikovnice Flagova ješka uz vodstvo Ane Dragičević te su se najmlađi upoznali s održivim razvojem Brača kroz igru Fermoj i Pensoj.

5. LAG Brač projekti
LAG Brač misija je učiniti naš otok održivim kroz primjere dobre prakse, a njih smo pokazali u festivalskoj LAG Zoni! Kroz brojne natječaje i suradnje ostvarili smo i osigurali novčana sredstva za provedbu brojnih projekata koji unaprjeđuju našu otočku zajednicu
Tourism4All – ublažavanje sezonskog karaktera turizma i pristupačnost teže dostupnih turističkih lokacija
O-kupi otok – suradnja otočkih LAG-ova iz cijele Hrvatske s ciljem zajedničke promocije gastro-kulturnog nasljeđa i agrobioraznolikosti područja
Potpora razvoju malim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem povećanja proizvodnje i podizanja konkurentnosti za čak 69 OPG-ova!
Ulaganja u pokretanje lokalnih usluga za ruralno stanovništvo s ciljem poboljšanja životnih uvjeta i aktivnosti sela za ukupno 6 društveno korisnih projekata!
Predstavljena je i izrada nove LRS za 2023-2027 programsko razdoblje i mogućnosti financiranja lokalnih održivih projekata.

6. FLAG Brač projekti
ukupan raspoloživi iznos u LRSR FLAG-a Brač je 1.550.000,00 €, a dodijeljena su sredstva u iznosu od 1.531.777,19 € kroz tri mjere.

7. Zona od spize

Već od jutra u Zoni od Spize pripremala se Jutarnja Marenda – ukusni brujet od škarpine, grdobine, sabljarke i lignja – sve friško iz Jadrana, a s nezaobilaznim dodatkom bračkog maslinovog uja i varenika. Chef Dino Šeparović iz konobe Kala Supetar i njegov tim odgovarali su na sva pitanja predstavljajući zonu od spize. Nakon jutarnjih FOR F*LAG aktivnosti od 16:30 popodnevna marenda bila je tartar od tune i grill tuna s neizostavnim dodatkom bračkog uja. Dino Šeparović pokazao je kako ispravno očistiti i filetirati ribu te ukazao na važnost i vrijednost ribarskih proizvoda u zdravoj prehrani.

Za zabavni dio programa zaslužni su Juraj Poklepović te koncert TBF-a.

U organizaciji su sudjelovali i volonteri te im se ovim putem i zahvaljujemo.

Cilj ovog festivala jest povećanje svijesti o održivom razvoju, očuvanju okoliša te tradicionalnih otočkih vrijednosti. Zajedničkim druženjem na rivi uz dobru hranu i glazbu željelo se potaknuti veća suradnja i druženje otočana i prijatelja otoka, a sve u svrhu promocije ciljeva LRS LAG-a Brač te mjera. Naime, putem kriterija i mjera koje potiču male poljoprivrednike, LAG Brač potiče originalne i drugačije pristupe plasmana proizvoda.