Projekt obnove Trolokvi na Vidovoj gori začet je kao ideja dugo prije same realizacije ovog rujna 2020. godine. Potreba za očuvanjem ovog iznimno važnog lokaliteta realizirana je kada je postignuta suglasnost o akciji s predstavnicima Hrvatskih voda, Javne ustanove More i Krš, Udruge Brač, Lag-a Brač i načelnikom Općine Postira koji su uvidjeli važnost projekta. Dogovoreno je da brački partneri preuzmu obvezu obnove suhozida, ponajprije oko Vele lokve (s vodom za ljudsku upotrebu). Javna ustanova će, uz pomoć Općine Postira, sanirati korito devastirane lokve za napajanje stoke, koja više ne drži lokvu.

Udruga Brač, kazuje nam predsjednica Lucija Puljak, obvezala se angažirati dva, u tradicionalnom suhozidanju, vješta meštra te prikupiti dragovoljce. Meštri su s organizatorima akcije tri puta izašli na teren da bi se akcija što bolje i detaljnije  isplanirala.

PRVA AKCIJA OBNOVE, 12.09.2020.

S dragovoljcima je krenuo popravak dio obrubnoga zida Vele lokve koji je najviše devastiran. Prema izvješću Lucije Puljak iz Udruge Brač, ogromni odron na škini lokve zahtijevao je ozbiljnu intervenciju. Sudjeluje desetak osoba, a kao zadatak imali su probrati kamenje za temelje te ga odložiti ustranu, očistiti ispun zida od savure, a zatim zidati od temelja. Temelji obrubnog zida široki su više od metra. Gradi se “u škarpu”, što znači ukoso, od širokih temelja prema vrhu zida sve uže. Potrošeno je sve kamenje u okolici odrona i prikupljen dio onoga s dna. S dna korita lokve prikupljala se i savura za ispune središta zida.

U akciji su sudjelovali aktivisti Udruge Brač, Udruge Zemlja za Nas, Lag-a Brač, Filozofskog fakulteta Split, individualci (kojima nisu potrebne udruge da bi djelovali) i drugi neimenovani pojedinci, poštovatelji baštine.

DRUGA AKCIJA OBNOVE, 17.09.2020.

Drugi radni dan na Trolokvama završena je rekonstrukcija ogradnoga zida i  ugrađene “glave” gomile na ulazu. Pokupljeno je sve kamenje s dna lokve i postavljeno na prava mjesta u gomili. Očišćena je savura s dna suhoga korita te ispunjena sredina ogradne gomile. Posječen je trn i glog, izrastao s unutarnje strane suhozida, čiji su korijeni potiskivali kamenje i urušavali zid. Lišće i plodovi trna i gloga, stoji u izvješću Lucije Puljak iz Udruge Brač, bili su privlačni ovcama, one su se penjale na zid brsteći i dodatno ga devastirale. Zato je sječa bila nužna. U akciji je sudjelovalo najmanje 30 predanih radnika. Barem četiri prava meštra. Među njima jedan (barba Frane) koji je dobrano zagazio u deveto desetljeće i dvojica dječaka mlađih od 6 godina.

“Ne zna se koga je žar i mar više ponio! Radost i zadovoljstvo zbog sudjelovanja i dobro odrađenoga posla ovladali su svim sudionicima. Zato su i pitali kad će i gdje biti sljedeća akcija. Hvala svima!” poručuje Puljak

LAG i FLAG Brač sudjelovali su u ovom projektu osiguravši hranu i piće, a u posljednoj akciji su počastili 15-tak sudionika akcije u restoranu Kopačina.

U nastavku vam donosimo fotografije koje nam je ustupila Udruga Brač: