O-KUPI OTOK

 

okupi_otok_logo

 

Platforma O-kupi otok nastala je kao istinski iskaz potrebe za direktnim spajanjem proizvođača i kupaca čime se formira tzv. kratki lanac opskrbe čije je uspostavljanje prepoznato kao razvojna potreba otoka na kojima djelujemo.

Nositelji ove platforme su LAG i FLAG BRAČ te LAG i FLAG ŠKOJI, organizacije satkane od gradova, općina, gospodarstvenika i udruga otoka Brača, Hvara, Visa i Šolte koje provode specifičnu metodu decentralizirane raspodjele sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvu poznatu kao „razvoj vođen zajednicom“. Ova internetska stranica predstavlja dodanu vrijednost našeg redovnog djelovanja te prvi korak u formiranju dugoročne suradnje usmjerene održivom razvoju naših otoka.

Poticaj realizaciji ove ideje, koja se dugo razvijala među upravom i članovima LAG-ova i FLAG-ova, bilo je izvanredno stanje pandemije izazvane koronavirusom te posljedičnih mjera zatvaranja tržnica i ograničenja kretanja što je ukazalo na važnost samoodrživosti otoka.

NAŠA VIZIJA

Naša vizija je povezivanje otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa u jedinstvenu i brendiranu otočnu regiju koja formiranjem kratkih lanaca opskrbe kroz suradnju svih relevantnih dionika na sustavan, usklađen i promišljen način predstavlja otočne proizvode i vrijednosti svojim stanovnicima, posjetiteljima te svim ljubiteljima otoka i otočnih proizvoda.