Na našim smo stranicama objavili tumačenje Kriznog stožera otoka Brača Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koji je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 23. ožujka 2020. godine, a koji je potencijalno doveo u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednicima je je dozvoljen rad na poljoprivrednim površinama na području matične JLS uz obavezno pridržavanje svih do sad propisanih mjera opreza.

Svi poljoprivrednici koji imaju poljoprivredna zemljišta ili drže stoku izvan mjesta prebivališta moraju za kretanje do tog mjesta ishoditi propusnicu

Ubrzo je isto potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede te na svojim stranicama pojasnilo kako se poljoprivredna proizvodnja mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje.

Uzevši u obzir navedeno, poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Ministarstva poljoprivrede

Time se namjerava umanjiti pritisak s JLS-ova i lokalnih stožera civilne zaštite.

TKO ISPUNJAVA ZAHTJEV ZA PROPUSNICU?
  • samo nositelj/član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji kao fizičke osobe nisu obuhvaćeni Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koji je donio Stožer civilne zaštite RH dana 23. ožujka 2020.

(Misli  se na izuzete zabrane u točki II. Odluke u kojoj su navedene, međuostalim, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe itd.)

KAKO DO PROPUSNICE?
  • Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme
  • Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede

WEB FORMA: www.savjetodavna.hr/propusnice

TELEFON (SDŽ): 021/225-081  ili  098/809-150

E-MAIL: danica.tadin@mps.hr

Detaljnije o ovoje temi pročitajte na poveznici.