Revitalizacija tradicionalnih recepata otoka Brača, točnije Medenjaka bračkih je soft projekt koji je LAG Brač započeo ove godine. Riječ je o utvrđivanju mogućnosti ovog proizvoda i podizanja dodatne vrijednosti. Zbog duge tradicije, baštine u kamenim košnicama, pašnjacima i mediteranskom bilju koje bračkom medu daje prepoznatljiv okus, medarstvo je sektor kojem treba pridodavati više pažnje.

Ovog smo utorka, stoga, posjetili učenike Srednje škole Brač iz smjera Kuharstva i njihovog mentora Zvonimira Ljaljića u njihovim radnim prostorijama – učionici kuharstva. Nabavkom potrebnih sastojaka, uz stručno vodstvo i ljudtvo, priključili su se našem projektu u početnoj fazi.

Ukrašavanje medenjaka dano u ruke djelatnika LAG-a uz strogi nadzor

Povod je Dan meda u sklopu kojeg je došlo do ideje LAG-a Brač i Smjera kuharstva Srednje škole Brač o izradi bračkih medenjaka. Ideja zanimljiva zbog ostalih srodnih projekata LAG-a Brač, otvara mogućnosti danjeg istraživanja i promocije proizvoda koji u svojoj jednostavnosti izvrsno predstavlja identitet otoka.

MASLINOVO ULJE KAO SASTOJAK

Naime, našavši recept u Damatinskoj kuhinji Dike Marjanović-Radice, zanimalo nas je po čemu se razikuju od ostalih medenjaka da ih Bračani mogu svojatati pod svojim imenom.

 

 

 

-U brojnim smo kuharicama istraživali recepte medenjaka i uspoređivali s bračkima i ono što naše razlikuje od ostalih je sastojak koji zapravo uopće ne iznenađuje za naš otok. Naime, jedino u bračke medenjake ide maslinovo ulje, objašnjava Zvonimir Ljaljić

Mladi kuhari drugog i trećeg razreda potom su krenuli pročitano provesti u kulinarsko djelo, pa su prateći recepte napravili smjesu za obične medenjake i naše otočke. Cilj je bila usporedba recepata i prepoznavanje specifičnosti ovih bračkih. Već je na prvi pogled primjetna razlika u boji smjese. Maslinovo uje bračkim medenjacima daje tamniju i oku primamniju zlaćanu boju.

Med je, dakako, najvažniji sastojak, i upravo njegova aromatičnst specifična za otočke pašnjake bogate mediterankskim biljem, daju im poseban okus. Kad su u pitanju začini, kazati će i otočke kuharice, ali i mentor Lajljić, nije potrebno štedjeti. No, preporučljivo je držati se omjera i ne pretjerati. Med se, pak, dodaje onoliko koliko je potrebno da objedini smjesu. Zanimljivost je ovih medenjaka što u njih – ne ide šećer. Barem ne po Radicinom receptu. Većina ga ipak dodaje, jednako kao što i dodaje više meda od one dvije tri žlice navedene u receptu.

Brački se medenjaci, otkrili su nam učenici, lako oblikuju, upravo zbog ulja koje im daje masnoću, a oblikuju se rukama dok im površina ne postane sasvim glatka. Potom se ukrašavaju i stavljaju u pećnicu na jaču temperaturu.

Za razliku od paprenjaka, medenjaci su se ukrašavali jednostavnije zbog svog ‘pupastog’ izgleda. Istražujući kako su tradicionalno izgledali, učenici su, uz pomoć mentora, proučavali kroz literaturu uspoređujući s različitim receptima, ali najviše kroz razgovore s bračkim kuharicama.

-Moja ih je nona ukrašavala mendulom ili orahom, kazuje nam jedan mladi kuhar iz Postira, pa su isto primjenili i na svoje medenjake.

Medenjaci se mogu, kako u receptu stoji, oblikovati i uz pomoć oblika kao kod keksiju, kao zvijezde, srca i slično, a često se oblikuju i u obliku slova S.

Prednost medenjaka je što mogu trajati dugo, štoviše, ukusniji su nakon nekoliko dana.

SREDNJA ŠKOLA BRAČ

Kuharstvo je smjer koji je već godinama sastavni dio programa Srednje škole Brač, a zbog svog kapaciteta školske kuhinje može primiti do sedam učenika u jednoj godini. Velika potražnja za ovim zanimanjem čini ga još zanimljivijim, pa je nastojanje škole, ali lokalnih gospodarskih dionika da se kvota upisa poveća.

LAG Brač suradnju je sa Srednjom školom Brač imao u manjim obima i ranije, ali nastojanje je da se ona nastavi, što je u razgovoru s ravnateljicom Slavicom Pavišić i utvrđeno, u sinergiji s ostalim školama, Osnovnim i Srednjim na otocima, kao izrazito bitnim dionicima u održivom razvoju Brača.

POGLEDAJTE VIDEO: ŠTO BRAČKE MEDENJAKE RAZLIKU JE OD OSTALIH?