LAG Brač jedan od je 13 partnera s područja republike Hrvatske i Italije koji sudjeluju u projektu u sklopu INTERREG Italy-Croatia, naziva Tourism4all.

U prijevodu značenja Turizam za sve, projektu je cilj turističke atrakcije približiti ljudima s različitim poteškoćama, kao što su stariji ljudi, osobe s invaliditetom. Brojne turističke atrakcije nisu lako dostupne, a pustinja Blaca s kojom je LAG Brač u suradnji na projektu, točnije s Centrom za kulturu Brač, vrlo je dobar primjer.

Kako bi se pružile prilike, ujednačio pristup i razmjenila iskustva, osmišljen je ovaj program koji je svoj prvi sastanak /1st Kick Off Meeting / imao krajem studenog u Termoliju u Italiji, turističkom gradiću smještenom na obali Jadranskog mora.

Glavni partner projekta je Regija Molise iz Italije, zbog čega je prvi sastanak održan upravo na njihovom području, dok je sljedeći predviđen u sviblju u Zadru. Grad Zadar, naime, jedan je od partnera u projektu.

Početni sastanak temeljio se na međusobnom predstavljanju i upoznavanju patnera, predstavljanju procedura u provedbi i utvrđivanja danjih koraka. LAG Brač kao partner odredio je svoj projketni tim kojeg čine zaposlenici LAG-a, a u samoj provedbi sudjluju i vanjski stručnjaci s područja Brača.

Pustinja Blaca lokacija je koju se LAG Brač nada kroz projekt uspješno i obogatiti dodatnom vrijednošću.

Projekt je osmišljen na način da svaki partner na svom području omogući pristupačnost određenom objektu kulturne baštine (UNESCO) čime je cilj obuhvatiti čak 10 lokacija visoke vrijednosti zaštite kulturne baštine.

Cilj projekta je razviti i promicati široku prekograničnu mrežu pristupačnih turističkih destinacija s ciljem smanjenja oslanjanja na sezonski turizam te promicanje socijalne uključenosti dijeljenjem pristupa i metoda te zajedničkim promicanjem turističkih usluga za osobe u nepovoljnom položaju i za one s posebnim potrebama (npr. osobe s invaliditetom, starije osobe).

Patneri u projektu su JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ, Grad Zadar, Turistička zajednica Grada Šibenika, Croatian Camping Association, Aspira – visoka škola za menadžment i dizajn, te Grad Buje iz Hrvatske te Veneto Region, Concentro Special Agency, IRECOOP, Delta 2000, ODOS, Apulia Region iz Italije. Glavni partner je regija Molise, a ukupni budžet iznosi € 2.596.808,50

Budžet koji LAG Brač ima na raspolaganju za provedbu projekta na području Brača iznosi 105.790,00 €.

Datum početka projekta je 01.11.2018., a predviđeni datum završetka je 15.04.2021.

Riječ je o dodatnim sredstvima koje je ova Lokalna akcijska grupa uspjela osigurati za ulaganja na naš otok uz LEADER mjeru koju uspješno provodi već nekoliko godina.

TERMOLI

Termoli (Molisano: Térmle) je grad i općina na jadranskoj obali Italije, u pokrajini Campobasso, regija Molise. Ima oko 32.000 stanovnika. Termoli je i turističko mjesto poznato po plažama i starim utvrdama. Nekada je bila poznata samo kao ribarska luka, ali u novom tisućljeću omiljeno je mjesto za talijanske obitelji.

Zanimljivo je kako nije čudno tamo čuti i hrvatski jezik, a mi smo imali prilike razgovarati i s policajcem i članom projektnog tima po domaći. Ispričavaju se  na lošem standardnom hrvatskom koji pričaju jer hrvatski koji znaju zapravo je – dijalekt. Naime, oni pripadaju Moliškim Hrvatima.

Moliški Hrvati (Molizanski Hrvati) dio su hrvatskog naroda koji žive u regiji Molise u Italiji, uglavnom u selima Acquaviva Collecroce (hrvatski Kruč), San Felice del Molise (hrvatski Štifilić), Montemitro (hrvatski Mundimitar). U ta tri sela Hrvati su većina i ima oko 2 000 govornika moliškohrvatskog dijalekta.

Ta tri sela su bile kolonije hrvatskih izbjeglica koji su bježali pred turskim osvajanjem, a nastanili su se na južnom dijelu jadranske Italije u 15. stoljeću.

Moliški Hrvati pokazali su nam muzej u Termoliju koji svjedoči o dolasku Hrvata na ovo područje u kojem su sačuvane brojne fotografije, slike uglavnom svetaca i dokumenti koji svjedoče o njihovom kulturnom i nacionalnom identitetu. Hrvatima su tada, kažu, kao izbjeglicama davali zemlju u zabačenim djelovima regije, teško obradivu  i nepristupačnu. Ipak, snašavši se u novim oklnostima, Hrvati su u planinskom djelu regije pronašli svoj dom. Beskvasni kruh posebnog načina pripreme koji i danas spremaju i rado jedu, simbol je nekadašnjih teških prilika i neimaštine.

Prilike su danas drugačije, a Molise je razvijena regija kako u svojoj unutrašnjosti, tako i na moru gdje je posebno, kao u Termoliju, razvijen turitzam.