Sukladno brojnim upitima naših korsnika, LAG Brač uputio je dopis Kriznom stožeru otoka Brača o tumačenju Odluke zabrane napuštanja mjesta prebivališta za poljoprivrednike, ali i ribare na otoku Braču.

Odgovor je stiago vrlo brzo te je javno objavljen na službenim stranicama Kriznog stožera našeg otoka, a mi smo ga prenjeli na svojim društvenim medijima.

Još jednom ga donosimo i ovdje:

Donosimo tumačenja Odluke zabrane napuštanja mjesta prebivališta za poljoprivrednike, stočare i ribare

1. Na koji se način ova Odluka odnosi na poljoprivrednike, to jest, da li im je i dalje dozvoljen rad na poljoprivrednim površinama?

Poljoprivrednicima je je dozvoljen rad na poljoprivrednim površinama na području matične JLS uz obavezno pridržavanje svih do sad propisanih mjera opreza.

2. S obzirom da mnogi poljoprivrednici imaju poljoprivredna zemljišta ili drže stoku i izvan mjesta prebivališta, da li je potrebno ishoditi propusnice i na koji način?

Svi poljoprivrednici koji imaju poljoprivredna zemljišta ili drže stoku izvan mjesta prebivališta moraju za kretanje do tog mjesta ishoditi propusnicu u svojoj matičnoj JLS odnosno njenom Stožeru CZ, pri obavljanju svoje djelatnosti moraju se pridržavati svih do sad propisanih mjera opreza.

3. Kako se navedena odluka primjenjuje na ribare i njihovu djelatnost?

Ribari mogu nesmetano obavljati svoju djelatnost ukoliko pri tome ne ulaze u luke izvan svojih matičnih JLS uz obavezno pridržavanje svih do sad propisanih mjera opreza.

Ponavljamo kako je otočki krizni stožer još u ponedjeljak donio i Obavijest za pčelare:

U skladu s postojećom situacijom, a vezano sa uvedenim mjerama obveznog boravka u svom domu i svom mjestu, u dogovoru s kriznim stožerom SDŽ, dogovorena je mogućnost odlaska pčelara na svoje pčelinjake van mjesta boravka, uz propusnicu općinskog – lokalnog kriznog stožera, a na osobni zahtjev pčelara.

Obveza je, da pčelar na svoj pčelinjak odlazi sam, a za vrijeme odlaska, boravka i dolaska sa pčelinjaka, ne dolazi u kontakt s drugim osobama.

Izravne poveznice na gore navedene obavijesti nalaze se ovdje  i ovdje. 

Naš upit možete preuzeti na poveznici.

Poštujte Odluke Kriznog stožera i držite se naputaka kako bi ovu krizu prebrodili to prije i što uspješnije.