U sklopu projekta Interreg Italy -Croatia naziva Turism4all u kojem LAG Brač sudjeluje u ulozi partnera, kreiran je posebni katalog ponuda u pristupačnom turizmu koje su proizašle iz projektnih ulaganja.

Riječ je o nizu turističkih ponuda dostupnih u Italiji i Hrvatskoj, to jest, područjima partnera koji sudjeluju u projektu.

Katalog možete preuzeti OVDJE: Catalogo Turism4all HR

 

Osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju najveća su manjinska skupina turista u svijetu od preko milijardu ljudi, što je značajan potencijal za turizam svake zemlje.

Iako osobe s invaliditetom i teže pokretljive osobe imaju motivaciju i pravo na sudjelovanje u turističkim putovanjima, potrebni su im posebno prilagođeni uvjeti.

LAG Brač jedan od je 14 partnera s područja republike Hrvatske i Italije koji sudjeluju u projektu u sklopu programa Interreg V-A Italy-Croatia CBC 2014-2020, naziva Tourism4all čiji je glavni partner pokrajina Molise iz Italiji, a vezanom upravo uz temu pristupačnog turizma.

U prijevodu značenja Turizam za sve, projekt je osmišljen na način da svaki partner na svom području omogući pristupačnost određenom objektu kulturne baštine čime je cilj obuhvatiti čak 10 lokacija visoke vrijednosti zaštite kulturne baštine.

Pustinja Blaca kao kulturno i prirodno dobro Republike Hrvatske na Pristupnom popisu UNESCO-a, temelj je partnerstva LAG-a Brač u projektu čime je LAG Brač osigurao dodatnih 105.790,00 € za ulaganja na naš otok.

Cilj projekta je razviti i promicati široku prekograničnu mrežu pristupačnih turističkih destinacija s ciljem smanjenja oslanjanja na sezonski turizam te promicanje socijalne uključenosti dijeljenjem pristupa i metoda te zajedničkim promicanjem turističkih usluga za osobe u nepovoljnom položaju i za one s posebnim potrebama (osobe s invaliditetom, starije osobe i slično).

LAG Brač aktivnosti je započeo sastancima s interesnim skupinama i prikupljanjem informacija o trenutnom stanju na otoku Braču, a na posebno osmišljenim treninzima u Padovi i Anconi na kojima su sudjelovali predstavnici sa našeg otoka, stekle su se vještine i znanje za primjenu na lokalnim radionicama.

Projektom je obuhvaćena i sama lokacija Blaca gdje će ulaganjem u tehnologiju koja uključuje specijalizirane tablete i 360 view nastojati posjetiteljima približiti ova atraktivna i posebna, ali, za mnoge skupine, nepristupačna lokacija

Sve ponude koje su nastale kao rezultati ovog projekta mogu se pronaći u brošuri projekta.

 

Projekt je sufinanciran putem projekta Interreg V-A Italy-Croatia CBC 2014-2020 te projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe Brač i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.