U Supetru se od 9. do 12 svibnja 2018. godine održao 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu čiji su glavni organizatori Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a koji je okupio više od  250 sudionika iz 15 zemalja, te je poseban naglasak stavljen na LAG-ove i LAGUR-e kojima je posvećeno više panela.

LAG Brač te LAGUR Brač sudjelovali su kao suorganizatori.

LAG Brač organizirao je sljedeće panele / radionice / događaje u okviru Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu:

ČETVRTAK 12:45, PANEL, Uloga LAG-ova i LAGUR-a u ruralnom razvoju.

PETAK 15:00, RADIONICA Provedba lokalnih razvojnih strategija PRVI DIO

SUBOTA: 10:30, RADIONICA Provedba lokalnih razvojnih strategija DRUGI DIO

10:00 – 23:00 FOR F:LAG Festival održivog razvoja

 Srijeda, 9. svibnja 2018.

Međunarodni kongres o ruralnom turizmu započeo je u srijedu kada je predviđen dolazak sudionika. Svečano otvorenje Kongresa održalo se u Waterman Forumu u Kongresnoj dvorani SVPETRVS Hotela. Ceremoniju je vodio Frano Ridjan, a pozdravne govore uputili su Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra te Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Službene fotografije s Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Službene fotografije s Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Četvrtak, 10 svibnja 2018.

Tijekom tri dana trajanja Kongresa, LAG Brač je u Forumu Kongresne dvorane, promovirao  svoj rad i provedbu svoje Lokalne razvojne strategije.

Prezentacija LAG-a Brač

Kongresna dvorana u Supetru

Prezentacija bračkih proizvođača s oznakom HOP

Prvi paneli započinju u četvrtak 10:00 sati ujutro pozdravnom riječi Dore Smolčić Juradne, a nakon stanke za jelo, LAG Brač otvara i svoj panel koji je započeo u 12:45 na temu Uloga LAG-ova i LAGUR-a u održivom razvoju turizma. PANEL vodi Frano Ridjan, a sudjeluju Lucija Puljak, predsjednica udruge za otočki razvoj “Brač” i  županijska vijećnica Splitsko-dalmatinske županije, Aleš Zidar, voditelj Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom i predsjednik mreže slovenskih LAG-ova, Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura i LAGUR-a Lustra , Irena Jahutka, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice Grada Supetra i predsjednik LAGUR-a Brač.

Tema je provedba Lokalnih razvojnih strategija, uloga Lokalnih akcijskih grupa u ruralnim razvoju i mehanizmi djelovanja.

Ruralni turizam, objasnili su sudionici, uključen je u LRS-ove, međutim najviše putem mjera koje će se raspisivati. LAG-ovi i LAGUR-i igraju važnu ulogu u razvoju lokalnih sredina, umrežavanju dionika, ali kako bi strategije bile što usklađenije s potrebama terena važno je aktivno sudjelovati u njihovom kreiranju. Djelovanje LAG-ova determinirano je strategijom, premda, naglasili su sudionici, prvenstveno Ivan Čupić, njihova se uloga okupljanja dionika različitih sektora i umrežavanje sve više prepoznaje.

Kritike su upućene opterećujućim procedurama koje LAG-ovi i LAGUR-i smatraju da treba pojednostavniti. Irena Jahutka slaže se, ali napominje kako su i oni sami obvezi primjenjivati uredbe EU. Zadovoljna je radom LAGUR-ova, smatra kako je praksa s LAG-ovima uvelike olakšala i ubrzala uspostavljanje i brz početak provedbe LRSR-ova Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu.

Aleš Zidar naveo je primjere iz Slovenije uspoređujući praksu tamošnjih LAG-ova s hrvatskim s čijim je radom, kaže, jako dobro upoznat. Smatra kako su procedure u Sloveniji jednostavnije.

Zaključeno je kako se uloga LAG-ova i LAGUR-a u zajednici još mora promovirati i potrebna je potpora JLS-ova i svih sektora kako bi se korisnicima približila ne samo provedbena već i savjetodavna uloga lokalnih akcijskih grupa.

Frano Ridjan, Aleš Zidar, Irena Jahutka, Lucija Puljak,  Ivan Cvitanić, Ivan Čupić

Lucija Puljak, Ivan Cvitanić, Ivan Čupić

Aleš Zidar, Irena Jahutka, Lucija Puljak

Nakon panela uslijedilo je izlaganje znanstvenih radova i predavanja u sklopu Međunarodnog kongresa od kojih su mnoga posvećena lokalnim akcijskim grupama:

16:30 Uloga LAG-ova na razvoj ruralnog turizma u Sloveniji (Aleš Zidar)

16:40 Uloga LAG-ova u razvoju ruralnog turizma – primjer Zadarske županije (Aleksandra Krajnović, Ivan Zdrilić, Marija Orlović)

Zbog spomenutih predavanja, radionice LAG-ova predviđene su za petak i subotu.

Petak, 11. svibnja 2018.

HNV LINK

U sklopu Međunarodnog kongresa o rurlanom turizmu održana je radionica projekta HNV link na kojem je LAG Brač partner.

HNV Link regionalni sastanak

HNV Link regionalni sastanak

RADIONICA – PROVEDBA LOKALNIH RAZVOJNIH STRATEGIJA, PRVI DIO

Održana u uredu LAG-a Brač, radionica je započela u 15:00 uvodnom riječi Vanje Purića, voditelja LAG-a Brač. Tema prvog dijela radionice je Provedba LAG Natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Većina LAG-ova je raspisala Natječaj i u fazi je pristizanja prijava ili administrativnoj obradi. Povela se i tema mogućnosti izmjena razvojnih strategija i povećanja sredstava za ovaj tip operacije. Izmjena iskustva temeljila su se na procesu administrativne obrade te ocjenjivačkog dijela projekata pristiglih na natječaj.

Uslijedila je tema provedbe podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije”. Razmijenjena su iskustva u provedbama i planu provedbe natječaja i tipa operacija.

OBILAZAK TERENA

U sklopu radionice organiziran je posjet članovima LAG-a Brač OPG Cukrov i Galerija Jakšić te Vinariji Senjković. Riječ je o dionicima s dobrom praksom poslovanja koji povezuju razne sektore od poljoprivrede, klesarstva do turizma i svojim proizvodima podižu vrijednost istodobno promovirajući otok Brač i održivi razvoj. Naime, koriste dostupne resurse ne eksploatirajući ih već koristeći njihovu specifičnost kao sredstvo podizanja kvalitete proizvoda.

Krenulo se iz Supetra u OPG Cukrov u Škripu gdje je odrađen posjet njihovom Muzeju uja, uz kratku degustaciju proizvoda i turu uljarom uz vodstvo domaćina. Potom se posjetila Galerija Jakšić u Donjem Humcu u kojoj se nalaze radovi umjetničke obitelji, a provedeni smo i kroz obiteljsku klesarsku radionu gdje je prikazan princip obrade kamena.

Obilazak je nastavljen posjetom vinariji Senjković u kojoj je degustirano vino.

Muezj uja, OPG Cukrov, Škrip

Muzej uja, OPG Cukrov, Škrip

Ispred Galerije Jakšić, Donji Humac

Ispred Galerije Jakšić, Donji Humac

Vinarija Senjković, Dračevica

Vinarija Senjković, Dračevica

 

Broj sudionika: 16

LAG-ovi koji su sudjelovali: LAG Vinodol, LAG Cetinska krajina, LAG Istočna Istra, LAG More 249, LAG Laura, LAG Vinodol, LAG Brač.

Sudjelovali su i LAS SN, LAGUR Brač, Agencija Idi i vidi, TZ Grada Supetra

Subota, 12.svibnja 2018.

RADIONICA – PROVEDBA LOKALNIH RAZVOJNIH STRATEGIJA, DRUGI DIO

Radionica je započela u 10:30 sati u uredu LAG-a Brač uvodnom riječi Vanje Purića, voditelja LAG-a Brač. Tema je Provedba podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a«.

Premda je natječaj najavljen za ožujak/travanj, još uvijek nije objavljen. Prošao se pravilnik i pitanja vezana uz podmjeru te potrebne predradnje za natječaj.

Završetkom rasprave otvorena je tema GDPR-a i prilagodbe poslovanja LAG-ova.

Dogovorene su suradnje između LAG-ova i posjete manifestacijama kao i nastavak komunikacije o obrađenim temama za vrijeme radionica.

Radionica je završila 12:30 posjetom Festivala održivog razvoja u organizaciji LAG-a i LAGUR-a Brač.

FOR F.LAG FESTIVAL ODRŽIVOG RAZVOJA

Festival je započeo u 10 sati ujutro otvaranjem sajma lokalnih izlagača.

Izlagali su PZ Supetar, OPG Zogeterra, OPG Žuvić, OPG Ljubica Kočova, Butižica Kaštila Gospodnetić, Udruga Svijet kao cvijet, WAG, trgovački obrt vl. BORIS GLUŠEVIĆ, Brački proizvođači s oznakom HOP, Ivica Drpić Dido, Osnovna škola Pučišća, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira, Osnovna škola Supetar, Občina Postojna, Grad Jastrebavsko, Galerija Jakšić, Uje, Gastro ribarnica Brač, Sardina,Grad Tokaj, Turistička zajednica Općine Sutivan / Bike frendly Sutivan.

Park Ratac, sajam lokalnih proizvođača

Park Ratac, sajam lokalnih proizvođača

Prije Bračke marende za koju su hranu  donirali Turistička zajednica Općine Sutivan i Konoba Bokuncin s kolačima, OPG Cukrov s medujocima, hrapoćušom, paštetama i crnim maslinama, Konoba Vrilo s grillom i Restoran Riva s mesom, odigrala se edukativna igra Fermoj&Pensoj. Predstavljena je namlađoj publici među kojem je vladao veliki interes za sudjelovanjem.

Bračka marenda

OPG Cukrov, Bračka marenda

OPG Cukrov, Bračka marenda

Drugi dio predstavljanja edukativne igre započeo je u 17:00 sati, nakon ekološke akcije čišćenja podmorja „KŠR Arbun i Crveni križ u plavom okviru“ koja se odvijala u supetarskoj rivi. Igra je okupila djecu iz škola koje su predstavljale svoje proizvode i radove na sajmu u okviru Festivala. Natjecali su se učenici iz škola Osnovna škola Pučišća, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira, Osnovna škola Supetar.

Igra se igra posebno načinjenim figuricama od striodura i po polju u obliku otoka Brača kreću se bacanjem kockice. Zaustavljanjem na označeno polje natjecatelj mora odgovoriti na pitanje s temom održivog razvoja, otoka Brača ili ribarstva. Pobjednik je ona grupa (škola) koja prva dođe do cilja.

Pobjednici u javnom predstavljanju igre bili su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira za što su dobili poseban poklon paket s proizvodima izlagača Festivalskog sajma koji su rado sudjlovali na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Fermoj&Pensoj

Fermoj&Pensoj

Fermoj&Pensoj

U 18:00 sati započela je Tribina o održivom razvoju otoka Brača koja se odvijala u Parku Ratac. Na njoj su sudjelovali Marianne Ehrlich, Francois Lerin, Marija Roglić, Leopold Botteri, Dina Jakšić Pavasović, Vesna Rožić Šibić i Lada Purić. Teme su vezane uz ulogu LAG-ova i LAGUR-a u održivom razvoju, provedbi Loklalnih razvojnih strategija, turizmu, ekologiji, umjetnosti, poduzetništvu kroz tri odrednice održivog razvoja: gospodarski razvoj, društvena odgovornost i zaštita okoliša.

Leopold Botteri, Tribina

Za gastro poslasticu „Daj mi ča me sljeduje“ hranu su donirali Pizzeria Riva, Hotel 8, Konoba Lukin, Restoran Vinotoka, Restoran Palute i Pizzeria Roso i omogućili da uz Bračku marendu, nitko ne ostane gladan.

Sajmovni dio završava u 20:00 sati početkom koncerta grupe Detour.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pomogli ostvarenju ovog projekta!

IZLAGAČI

 • PZ Supetar
 • OPG Zogeterra
 • OPG Žuvić
 • OPG Ljubica Kočova
 • Butižica Kaštila Gospodnetić
 • Udruga Svijet kao cvijet
 • WAG, trgovački obrt vl. BORIS GLUŠEVIĆ
 • Brački proizvođači s oznakom HOP
 • Ivica Drpić Dido
 • Osnovna škola Pučišća
 • Osnovna škola Vladinira Nazora iz Postira
 • Osnovna škola Supetar
 • Občina Postojna
 • Grad Jastrebavsko
 • Galerija Jakšić
 • Uje
 • Gastro ribarnica Brač
 • Sardina
 • Grad Tokaj
 • Turistička zajednica Općine Sutivan / Bike frendly Sutivan

HRANA

 • OPG Cukrov
 • Pizzeria Riva
 • Hotel 8
 • Konoba Lukin
 • Restoran Vinotoka
 • Restoran Palute
 • Pizzeria Roso
 • Konoba Bokuncin
 • Bistro Pizzeria Vrilo

SUDIONICI NA TRIBINI

 • Marianne Ehrlich
 • Francois Lerin
 • Marija Roglić
 • Leopold Botteri
 • Dina Jakšić Pavasović
 • Vesna Rožić Šibić
 • Lada Purić

VOLONTERI

 • Mirela Drpić Zovko
 • Zoa Purić
 • Lada Purić
 • Tina Tomšič
 • Josip Bonačić Sargo
 • Ivan Dragičević

Zahvale:

 • TZ Grada Supetra, suorganizator
 • Grad Supetar, suorganizator
 • Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”
 • Jasna Damjanović
 • Općina Sutivan
 • Udruženje obrtnika Brač
 • Mate Mladina
 • MIRO Međunarodni institut za razvoj otoka
 • HNV LINK
 • Komunalno Društvo Grad
 • KRŠ Arbun
 • Crveni Križ
 • Digitalvizija IN
 • Josip Kuščević
 • SVPETRVS Hoteli d.d. – Hotel OSAM (suncobrani)
 • Nikola Damjanović

Veliko hvala dečkima sa šanka na pomoći pri pospremanju lokacije!

 

Hvala našim kolegama iz LAG-ova i LAGUR-a koji su sudjelovali:

LAG LAURA
LAG More 249
LAGUR ISTARSKI ŠVOJ
LAG “Istočna Istra”
LAGUR Alba
LAGUR ISTARSKA BATANA
LAG Škoji
LAGUR “Pinna nobilis”
LAG “VINODOL”
LAG5
LAG Cetinska krajina
LAG Posavina
LAGUR Plodovi mora