Donošenjem Odluke o pokretanju pripremnog projekta suradnje 19.3.1. od strane Upravnog odbora, LAG Brač započeo je svoj planirani projekt u sklopu mjere 19, jedan od dva ukupno predviđena Lokalnom razvojnom strategijom.

Riječ je o nacionalnoj suradnji i to s LAG-ovima obližnjih otoka – LAG-om 5 i LAG-om Škoji koji okupljaju područje otoka Hvara, Šolte, Visa, Korčule. Mljeta, Lastova te poluotoka Pelješca.

Prvi sastanci odrađeni su još u kolovozu na Korčuli, a potom i u prosincu u Splitu kad su se definirali ciljevi i zadaci te način prijave.

Tema suradnje su planianrske staze, pa će u pripremnom djelu bti odrađeni satsnaci s stanovnicima s područja LAG-a, stručnjacima iz računalnih tehnologija te markacijskom sekcijom planinarskih društava kako bi se utvrdila staza i sadržaji oko nje.

LAG Brač definirao je stazu po preporuci PD Profuinde, HGSS stanice Split, ispostave Brač, već planiranu stazu koja povezuje otok Brač u transvezali te se pripaja na ostale staze uz mogućnost nadogradnje. Stazu je potrebno markirati i označiti te promovirati dajući joj dodatnu vrijednost.

Cilj je stazom povezati otok i OPG-ove, kulturnu i prirodnu baštinu te prezentirati kao ukupni proizvod kroz inovativne pristupe.

Dobar primjer suradnje pokazao se incijativom svih  Turističkih zajednica otoka Brača koje započinju s projektom staze koja bi obalom okružila Brač te se spajala s transvezalom u logičnu cjelinu.

Tip operacije 19.3.1. Obuhvaća pripremu projekta, a Tip operacije 19.3.2. koja bi trebala usljediti sredinom 2019. godine, provedbu.

Članovi LAG-a Brač, kao i svi zainterseirani otočani o projketu i aktivnostima, te mogućnostima sudjelovanja bit će obavještene putem službene stranice LAG-a Brač.

 

ODLUKA pripremni projekti suradnje 19.3.1.