Ljekovite biljke otoka Brača

 

Kadulja

Višegodišnja grmovita biljka jedna je od stanovnica otoka Brača koja se u današnjem svijetu koristi kao začin, ali i kao ljekovita biljka upravo zbog svojih svojstva. Uglavnom je koriste ljudi koji imaju problema s dišnim putovima i usnom šupljinom gdje se čaj od kadulje koristi za ispiranje.

Djeluje kao termoregulator, regulira znojenje, čisti krv, pomaže kod depresije i dr.

Osim eteričnog ulja, kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najdulje koristi.

Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv salvia, što znači ‘spasiti’.

Ljekoviti sirup od cvjetova kadulje koja raste samoniklo često se priprema u borbi protiv kašlja i prehlade, te u nastavku slijedi recept za pripremu.

SASTOJCI ZA SIRUP OD KADULJE:

300 g cvjetova kadulje

50 g limunska kiselina

3 litre vode

2,5 kg šećera

POSTUPAK ZA SIRUP OD KADULJE:

  1. Cvjetove kadulje i limunsku kiselinu zakuhati te ostaviti da odstoje 24 sata.
  2. Ocijediti kroz krpu, dodati šećer i ponovno zakuhati.
  3. Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.
  4. Čepove prethodno dezinficirajte.

Mišanca

Vrlo značajne biljke otoka Brača odlično se slažu u mišancu. Mišanca je mješavina nekoliko vrsta biljaka poput rukole, divljeg luka, maslačka, kostriša i bljuča, a bitno je da su samonikle i jestive. Osim što se mišanca koristi u ljudskoj prehrani, mještani smatraju da ima značajna ljekovita svojstva gdje pomaže kod napadaja suhog kašlja, služi za jačanje pluća, za liječenje oteklina na koži i čireva i za ublaživanje vrućine i bolova u nogama.

Tršlja

Ova zimzelena biljka iz roda Pistacia raste diljem Dalmacije, no specifična je upravo za otok Brač. Koristi se za liječenje raznih bolesti, između ostalih, proljeva i artritisa. U povijesti je upravo ova biljka korištena za balzamiranje, a danas se može pronaći kao sastojak u raznim eteričnim uljima i pripravcima za kreme.

 

Kopriva

Biljka koju svi poznajemo kao nešto negativno jer smo se svi barem jednom opekli na nju, ima ljekovita svojstva.

Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) te vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na naš organizam.

Danas je najviše pije u obliku čaja koji se nakon branja treba dobro posušiti kako bi započela njegova konzumacija. Čaj od koprive preporuča se za čišćenje organizma i problema kod urinarnog trakta.

Zbog željeza primjenjuje se kod slabokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešća područja primjene danas su poboljšano mokrenje, reumatske tegobe te poticanje lučenja mlijeka u dojilja. Veliku primjenu ima i u kozmetičke svrhe. Ekstrakt korijena nalazi se u proizvodima protiv otpadanja kose.

Ako niste znali…

Koprivu vrlo rijetko možemo naći na jelovnicima, iako je riječ o ukusnoj namirnici koja se može pripremiti kuhana kao špinat ili isjeckana s jajima kao omlet.

Pripremanje čaja od koprive:

Stručak mladih listova koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode, procijediti i popiti tijekom dana. Čaj se preporučuje piti mjesec dana.

Smilje 

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas je najznačajnija vrsta Helichrysum arenarium – vječni cvijet ili pješčano smilje koja je prirodno rasprostranjena na  toplom suhom mediteranskom području.

Na vrhu stabljike su sitni cvjetići skupljeni u prepoznatljive žute cvati koje cvatu od svibnja do kraja srpnja. Cvati zadržavaju svoju žutu boju nakon cvatnje i sušenja, zbog čega su pod nazivom “besmrtno cvijeće” u antičkoj Grčkoj korišteni za izradu vijenaca.

Tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

No, ono po čemu je ova biljka najpoznatija jest njezino snažno djelovanje protiv starenja kože.

Smilje se svake godine bere u ogromnim količinama. Za jednu litru njegovog ulja potrebna je čak tona svježih cvjetova.

U svom sastavu smilje sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske diketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve – alfa, beta i gama kurkumen – te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva.

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Također, ulje smilja varijeteta serotinum pokazuje učinkovitost u tretmanu ožiljaka i strija. Ono brzo prodire duboko u tkivo i potiče njegovu regeneraciju.

Istovremeno njeguje kožu i poboljšava elastičnost tkiva. Tako strije čini manje vidljivima.

Zbog protuupalnog i analgetskog djelovanja učinkovito je u prevenciji infekcija te zacjeljivanju i smanjivanju ožiljka od carskog reza. Usto, potiče rast i štiti nove zdrave stanice.

Eterično ulje smilja može se koristiti (u kupkama ili u difuzeru) za olakšanje začepljenih dišnih puteva, astme i bronhitisa.

Pomaže u uklanjanju sluzi iz dišnog sustava te u eliminaciji dugotrajnog kašlja.

Poznato je po tome što pozitivno djeluje na emocionalno zdravlje, eliminira stres i napetost.

Smatra se da pomaže i u izbacivanju teških metala iz organizma te u liječenju ovisnosti.

Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podljeva i modrica, čak i onih koje sporije prolaze.

Ostale bolesti kod kojih ulje smilja pomaže su flebitis, edem, problemi s cirkulacijom, Raynaudova bolest, eritroza, cijanoza, kapilare, Dupuytrenova bolest, karpalni tunel, artritis, reumatizam, hepatitis, ciroza, visoki kolesterol, rane, ekcem, psorijaza, rosacea.

 

 

Pripremite macerat od smilja na sljedeći način:

Svježe ubrano smilje ubacite u staklenku i prelijte ga maslinovim uljem, tako da ulje bude dva prsta iznad bilja.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i polusjenovitom mjestu 40 dana.

Umjesto maslinovog ulja možete koristiti i makadamija, suncokretovo, kokosovo, repičino, sezamovo ili bilo koje drugo stabilno hladno prešano ulje.