Poduzetnički centar CEDRA Split organizirao je prošlog tjedna besplatne radionice za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje i agroturističkih usluga, namijenjene malim i srednjim poduzetnicima. Svi zainteresirani mogli su se uključiti u sudjelovanje na radionicama u Supetru i/ili Bolu.

Predavać Michael Freer u uvodu je pričao o društvenim poduzećima. Tema ne nužno bliska intersima posjetitalja, ipak je privuka pažnju. Relativno nepoznati koncept opsian je uz brojne primjere, a zanimljiv je zbog činjenice što će u budućnosti, a već je i sada tako, veliki dio sredstava i poticaja biti usmjeren upravo ka razvoju istog.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO:

Poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice.

Freer je održao i predavanje o razvoju i plasmanu tradicionalnih i inovativnih agro-turističkih proizvoda i usluga. Kako ponudu podignuti na višu razinu, što koristiti o d modernih alata koji se nude. U razgovoru s prisutnima zaključeno je kako količina proizvedenog na Braču problem u plasmanu, pa se kao sljdeći korak nameće udruživanje. Ono čak i ne mora biti formalno, smatra Freer, ali je prirodni put ka razvoju.

Predavačica Dora Vitez u svom se predavanju posvetila onom što je okupljene najviše i zamnimalo – mogućnostima financiranja projekata za poljoprivrednike kroz bespovratna sredstva s naglasakom na Mjeru 6. iz Programa ruralnog razvoja (bespovratne potpore poljoprivrednicima za ulaganja u turizam i druge nepoljoprivredne djelatnosti, potpore za mlade poljoprivrednike te potpore za mala poljoprivredna gospodarstva).

Radionice se provode u okviru projekta „Razvoj sustava informativno-edukacijskih i savjetodavnih usluga za MSP u poljoprivredi i društvenom poduzetništvu”, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj mi je približiti mjere ruralnog razvoja i koncept društvenog poduzetništva terenu.

Upravo CEDRA, radeći po potonjem principu, dio projekata za mjere 6 piše besplatnost pa su im se prisutni mogli obratiti za pomoć i savjete.