U uredu LAG-a i LAGUR-a BRAČ je nastala ideja o edukativnoj igri koja će na moderan i interaktivan način djeci približiti otok Brač, njegove znamenitosti, povijest, ali i uputiti ih na održivi način življenja, tj. održivi razvoj otoka Brača.

U početku je sve krenulo kao jedna ideja, koju smo zatim na papiru osmislili i skicirali nastojeći je prilagoditi našem viđenju održivosti, te je  na interaktivan način i uklopiti s vizurama otoka Brača. Ideja je bila da se osmisli edukativna igra na kojoj se “igrač” kreće po mapi otoka Brača s pijunima, odgovara na pitanja o otoku, održivom razvoju, prolazi prečicama na zanimljivim otočkim lokacijama,  te naravno prvi koji stigne do cilja je na kraju i pobjednik.

Na temelju naše skice, vizualnog identiteta koji smo već razvili, u suradnji sa našim dizajnerom nastao je sam izgled prototipa igre koji danas vidite, i s kojim smo izrazito zadovoljni.

Druga faza Igre je bilo kreiranje sadržaja, tj. pitanja koju će našu igru činiti drugačijom, kreativnom te na posljetku i edukativnom igrom. Nakon kreiranja testne baze pitanja, napravili smo testiranje pitanja za igricu u našem uredu sredinom travnja sa djecom iz Osnovne škole Supetar, Osnovne škole Bol te Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira. Testiranje s naprednim sekcijama iz navedenih škola pokazalo se odlično, i dio iskustva smo  koristili u izradi igre kako bi sadržaj bio što kvalitetniji i što zanimljiviji. Jedan od zaključaka je bio i da moramo napraviti nekoliko kategorija Igre prema dobnim skupinama, uključujući i verziju za odrasle.

 

Nakon testiranja, sljedila je faza izrade protipa igre u  formatu 3m*1,5m, sa 3D figuricama i pitanjima spremnim za nastup na 1. Festivalu Održivog Razvoja F-LAG Brač 2018.

Prototip Igre smo predstaviti na 1.Festivalu održivog razvoja FOR F LAG dana 12.svibnja 2018 , na Novoj Rivi u Supetru koji su organizirali LAG Brač i LAGUR Brač.

Na prvom predstavljanju igre  Fermoj & Pensoj su sudjelovali predstavnici Osnovnih škola iz Supetra, Pučišća i Postira, ali i mnogobrojni gosti Festivala sa cjelog otoka Brača.

Reakcije na igru na kraju dana su bile zaista izrazito pozitivne. Činjenica da jutarnjih sati pa sve do zatvaranja dnevnog programa djeca su provela na lokaciji postavljene Igre, pitajući za male print verzije prototipa.

S obzirom na pozitivne reakcije i interes škola, vrtića i drugih odlučili smo pripremiti igricu za daljnju distribuciju kako bi došla u ruke svih zainteresiranih skupina.

Igricu planiramo raditi u nekoliko faza, od “board game” društvene igre do aplikacije za mobitele, web izdanja i sl. Trenutno smo u fazi pronalaska partnera, prijava na natjačaje za slične projekte i razradi same izrade Igre jer bi htjeli da sama Igra bude izrađena na što originalaniji način, koristeći resurse otoka Brača (kamen, maslina, vuna) na održivi način.

Od ideje do relaizacije: